Pressemeddelelse -
40 % af danskerne tager billeder af andre uden tilladelse
Med en smartphone ved hånden er det let at tage billeder i de fleste situationer. Nu viser en undersøgelse dog, at det ikke kun er gruppebilleder og selfies som danskerne tager. En undersøgelse foretaget af YouGov på vegne af Samsung viser, at mere end hver tredje af de adspurgte danskere tager billeder af andre uden at få lov.
Det nok de færreste, der bryder sig om tanken om, at få taget et billede uden at man ved det. Og det er nok også de færreste, der kan lide tanken om, at der kan ligge mindre flatterende billeder af dem på de sociale medier taget i smug af fremmede. Ikke desto mindre har hele 40 % af de adspurgte danskere i Samsungs undersøgelse prøvet at tage et billede af andre, uden at den fotograferede person vidste det.
Undersøgelsen viser desuden, at det især er de unge mellem 18 og 34 år, der tager flest billeder af andre, uden at spørge om tilladelse først. Hele 62 % af de adspurgte mellem 18-34 år har taget et billede af nogen i smug.
”Hos Samsung oplever vi, at det oftest er de unge som efterspørger den nyeste teknologi og de nyeste funktioner i vores produkter, så det er ikke overraskende, at det også er blandt dem, at denne tendens er størst,” fortæller Claus Holm, landedirektør hos Samsung Danmark.
Reglerne på området er ikke tilpasset det nye mediebillede
Sten Schaumburg-Müller, professor ved juridisk institut, Aarhus Universitet, mener, at der mangler oplysning på området: ”Overordnet set er reglerne rimelig klare, men nok ikke særligt kendte. Det er strafbart at tage såkaldte portrætfotos af andre uden samtykke, hvis man er i privat sammenhæng, eksempelvis til en fest.” I det offentlige rum er reglerne dog omvendte. Han forklarer: ”I det offentlige rum må du gerne tage fotos af andre, men det er strafbart at dele eller videregive dem, hvis de er særligt private eller krænkende. Især blandt unge kan denne viden dog mangle.”
Men det kan være svært som privatperson at opdage, hvis andre tager et billede af en i det offentlige rum, og efterfølgende lægger det på eksempelvis Instagram. ”Den teknologiske udvikling, og især de nye medier, har skabt nogle problemer i forhold til beskyttelse af persondata i det offentlige rum, som mangler at blive løst,” mener Sten Schaumburg-Müller.
Claus Holm fra Samsung tilføjer: ”Med en smartphone konstant ved hånden, er det nemt at tage sjove billeder af andre. Men vi kan kun opfordre til, at man bruger de nye medier og sin smartphone med omtanke. Del kun billeder du har fået lov til at tage, eller som ikke krænker den person, der er på billedet.”
Datatilsynet skelner mellem to typer af billeder:
Portrætbilleder: Billeder, hvor formålet og det centrale element i billedet er at afbilde én eller flere bestemte personer. Eksempelvis et billede af en sjov person på gaden eller et klassebillede.
Situationsbilleder: Billeder, hvor aktiviteten/situationen er det centrale element i og formålet med billedet. Eksempelvis et billede af en statue på et torv, hvor der står andre mennesker eller et stemningsbillede af publikum til en koncert.
Hovedreglen ved offentliggørelse af billeder på sociale medier:
Portrætbilleder: Offentliggørelse kræver samtykke fra den/alle de fotograferede.
Situationsbilleder: Offentliggørelse kræver som regel ikke tilladelse fra de fotograferede, hvis billedet er harmløst.
Fakta om danskernes foto-adfærd:
40 % af danskerne har prøvet at tage et billede af nogen, uden vedkommende vidste det
Mere end hver anden (62 %) af de unge mellem 18 og 34 år har taget billeder af nogen, uden vedkommende vidste det
Danske mænd tager flest billeder af andre, uden at spørge vedkommende om tilladelse først. Tallene viser, at 44 % af mændene tager billeder af nogen, uden vedkommende ved det i modsætning til 37 % af kvinderne
Kilde: YouGov undersøgelse lavet for Samsung, 2014 og www.datatilsynet.dk