Få vores nyheder på mail

Nu er det bevist: Der er forskel på hvordan man opfatter UHD og Full HD-TV

Pressemeddelelse   •   Dec 09, 2015 09:30 CET

Det er ikke kun teknologien, der er anderledes i UHD og HD-TV. Vores hjerner opfatter rent faktisk de to forskellige teknologier anderledes, når vi ser TV. Det viser en ny undersøgelse Samsung har gennemført i samarbejde med Mindlab International.

København, den 9. december 2015 – Samsung har i samarbejde med Mindlab International gennemført det neuropsykologiske studie ”Screen sensation: Ultra HD Effect” for at undersøge forskellene i måden vi opfatter UHD-TV og Full HD-TV.

Rent teknologisk indeholder billedformatet Full HD (1080p) mere end fem gange så meget billedinformation som et standard-TV. Ultra High Definition (UHD)-TV går skridtet videre og er i stand til at vise billeder, der er fire gange så detaljerede som Full HD. Og nu kan det bekræftes, at det detaljerede billede påvirker vores TV-oplevelse. Undersøgelsen viser således, at UHD-TV har en billedkvalitet, der opleves hele 38 procent mere medrivende end HD-TV.

”Vores studie viser, at Ultra High Definition TV er et stort skridt fremad, når det kommer til at give folk den bedste billedoplevelse. Det er utroligt, hvordan den teknologiske udvikling kan bidrage til at øge de neuropsykologiske virkninger og ændre den måde, vi oplever TV-indhold og underholdning på”, siger neuropsykolog Dr. David Lewis, direktør hos Mindlab International.

Under studiet blev forsøgsdeltagerne tilkoblet elektroder, og deres reaktioner blev målt via EEG (ElektroEncephalGram), EDR (Elektrodermal Respons) samt pulsmålere. I løbet af forsøget så deltagerne på indhold fra streaming-tjenesten Netflix og en fodboldkamp fra en europæisk fodboldliga, i både HD og UHD.

UHD giver øget respons i forhold til HD
Resultaterne viste, at UHD-TV giver en øget respons i forhold til Full HD-TV. Dette kom til udtryk idet der både var en øget motivation for nærhed (en måling der er forbundet med at være tiltrukket af noget) og øget visuel bearbejdning og beta-kraft (en måling der hænger sammen med aktiv tænkning og koncentration).

Undersøgelsen viste også, at forsøgsdeltagernes visuelle oplevelse var 62 procent højere, når de så fodbold på et UHD-TV fremfor på et Full HD-TV. Det betyder, at hjernen bruger mere af sin kapacitet til at behandle visuel information fra et UHD-TV, hvilket giver en mere detaljerig oplevelse af, hvad der sker på eksempelvis en fodboldbane.

”Forbrugerne vil gerne se alt fra sportsbegivenheder til populære TV-serier og film på store og klare skærme. Hos Samsung arbejder vi for hele tiden at være på forkant med udviklingen inden for TV-teknologi, så vi kan give forbrugerne den bedste oplevelse. Denne undersøgelse viser, hvordan avanceret TV-teknologi, som vores SUHD-TV, giver målbar værdi til forbrugerne”, fortæller Kasper Thomsen, Sales Manager for TV/AV hos Samsung Danmark.

I løbet af undersøgelserne oplevede en fjerdedel af deltagerne, at de var mere fokuserede, når de så på et Samsung SUHD TV. Deltagerne følte sig ligeledes mere opmærksomme og koncentrerede.

Fakta fra undersøgelsen

  • Ifølge undersøgelsen har UHD-TV en billedkvalitet, der opleves hele 38 procent mere medrivende end HD-TV.
  • Forsøgsdeltagernes visuelle oplevelse var 62 procent højere, når de så fodbold på et UHD-TV fremfor på et Full HD-TV.
  • En fjerdedel af deltagerne fortalte, at de var mere fokuserede, når de så på et Samsung SUHD TV. Deltagerne følte sig ligeledes mere opmærksomme og koncentrerede.
  • Deltagerne var mærkbart mere interesserede i indholdet på UHD-TV i forhold til HD-TV (20 procents forskel).
  • Når samme klip blev vist for anden eller tredje gang, var de af forsøgspersonerne, som så på UHD TV, mere interesserede i billederne i forhold til dem, som så på et HD-TV (29 procents forskel).


Om undersøgelsen
Forsøget blev udført på Mindlabs laboratorium på Sussex Innovation Centre i Brighton mellem den 26. og 28. oktober 2015. 24 deltagere i alderen 18 til 65 år (gennemsnitsalder: 36) deltog i forsøget. Alle deltagerne havde set TV mindst to gange inden for den sidste måned. 12 af deltagerne var mænd og 12 var kvinder. Deltagerne blev betalt for deres tid.

Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerer verden og former fremtiden med transformerende ideer og teknologier, der er med til at redefinere vores opfattelse af TV, smartphones, wearables, tablets, kameraer, hårde hvidevarer, printere, professionelle monitorer, SSD, hukommelseskort, medicinaludstyr, netværkssystemer samt halvleder- og LED-løsninger. Vi er også førende inden for Internet of Things, blandt andet med voresinitiativer inden for det intelligente hjem og digital sundhed. Vi er 319.000 medarbejdere fordelt på 84 lande med en årlig omsætning på 196 mia. dollars. For mere information, besøg vores hjemmeside www.samsung.com/dk og vores officielle blog på news.samsung.com/global