Gå til indhold
Hold koncentrationen: Du husker bedst ved at lægge tastaturet væk og tage noter i hånden

Pressemeddelelse -

Hold koncentrationen: Du husker bedst ved at lægge tastaturet væk og tage noter i hånden

Forskning viser, at hjernen bedst bliver stimuleret, når man tager noter i hånden.

Et nyt skoleår er begyndt. Og både på landets folkeskoler og undervisningsinstitutioner er en computer mere eller mindre blevet fast inventar på lige fod med penalhuse, skolebøger og madpakker. Men flere videnskabelige studier peger på, at computerens tastatur ikke altid er det mest effektive middel til at tage noter med.

Lisa Gjedde er associate professor på Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet, og hun forsker i interaktiv læring. Hun fortæller, at hjernen reagerer forskelligt ved at tage noter i hånden og på computeren:

”Der er stor forskel på, hvordan hjernen aktiveres, når man henholdsvis bruger tastaturet på en computer eller vælger at skrive eller tegne noter i hånden. Hjernen skal bruge mere krudt på at holde omkring fx en kuglepen og føre den, så man kan få noget brugbart ned på papiret. Det kræver fokus og finmotorik, og det holder hjernen aktiv. På et tastatur kan man i højere grad blot referere det, man hører. Det kræver mindre stillingtagen og gør hjernen mindre aktiv.”

Videnskaben har talt
Flere studier viser, at man koncentrerer sig bedre og holder hjernen mere aktiv, hvis man tegner, imens man lytter. I et studie af 20 elever viste det Tekniske- og Naturvidenskabelige Universitet i Norge i 2017, at eleverne bedre husker, hvad der bliver sagt, hvis de skriver eller tegner i hånden på enten papir eller en tablet, fremfor at skrive noter på et computertastatur*. I et lignende studie fra 2009 var resultatet, at den gruppe, der blev sat til at tegne, mens de lyttede, huskede 29% mere information end dem, som blot lyttede uden at tegne**.

Derfor kan der være god grund til at genoverveje, hvordan man skal tage sine noter fremadrettet, fortæller Lisa Gjedde:

”Vi har alle sammen brug for at tage noter engang i mellem – fx til et vigtigt konferencekald, til foredrag eller undervisning. Derfor er det oplagt at overveje, hvordan man gør det bedst og mest effektivt. Det er vigtigt at huske på, at alle lærer på hver sin måde. Men særligt evnen til at kunne sortere i information kan man træne ved at gribe kuglepennen i ny og næ.”

Digital genfødsel af kuglepennen

Hos Samsung er der fokus på, hvordan leg og kreativitet kan blive del af hverdagen. Derfor har Samsung i flere år udbudt Galaxy S-Pen, som kan bruges på udvalgte smartphones, computere og tablets fra Samsung:

”S-Pen er en form for digital kuglepen. Den kan bruges til at skrive direkte i søgefelter eller noteark, og man kan både bruge den som almindelig kuglepen, farvelægger, kameraudløser og meget andet. Det gør den til en god kandidat til at tage notater med, fordi det foregår i hånden samtidig med, at noterne bliver gemt digitalt,” fortæller Claus Holm, landechef i Samsung i Danmark.

Med Galaxy S-Pen kan man både tegne figurer og skrive ord i hånden, som efterfølgende bliver gemt som noter. Med Samsungs seneste lancering af tabletten Tab S9, tilbydes fan-favoritten til noteskrivning, GoodNotes, eksklusivt til Samsung Galaxy-tablets. Derudover hører der en Galaxy S-Pen med til Samsungs seneste flagskibsmodel Galaxy S23 Ultra.

Der er endnu ikke lavede studier om digitale alternativer som eksempelvis Galaxy S-Pen, men noget tyder på, at det kan understøtte læring:

”Der er forskning, der tyder på at kreativ brug af digitale penne, der giver muligheder for at ”tegne en tanke”, konceptudvikle og interagere med både billede og tekst på samme mobile medie, kan understøtte dybdelæring og udvikling af kognitive og innovative kompetencer,” afslutter Lisa Gjedde.

* Læs mere om studiet her: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.00706/full#h2

** Læs mere om studiet her: https://www.health.harvard.edu/blog/the-thinking-benefits-of-doodling-2016121510844

Emner

Kategorier


Om Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspirerer verden og former fremtiden med transformative idéer og teknologier. Virksomheden er med til at redefinere vores opfattelse af tv-apparater, smartphones, bærbare enheder, tablets, digitale apparater, netværkssystemer og hukommelse, system-LSI-, støberi- og LED-løsninger. De seneste nyheder kan findes i Samsungs nyhedsrum på http://news.samsung.com

Kontakt

RelationsPeople

RelationsPeople

Pressekontakt For billeder og produktudlån