Gå til indhold
Dette du skal overveje, når du køber et tv – ekspertens råd

Pressemeddelelse -

Dette du skal overveje, når du køber et tv – ekspertens råd

Når dagene bliver kortere og vejret bliver koldere, indbyder det til flere aftener i sofaen, og det kan give anledning til at investere i et nyt tv. Men med nutidens brede udvalg og teknologisk avancerede muligheder kan det være svært at vide, hvad man skal kigge efter. Hvilket tv er det rigtige for dig, og hvad skal du kigge efter?

Samsungs tv-ekspert Magnus Nørgaard guider dig gennem tv-junglen.

”Først og fremmest skal du spørge dig selv: Hvor skal tv'et stå, og hvad skal jeg bruge det til? Elsker du at streame film og serier, eller ser du mest flow-tv? Skal tv'et understøtte de nyeste spilfunktioner? Min anbefaling er, at du baserer dit valg på disse spørgsmål," siger Magnus Nørgaard, talsperson for TV/AV hos Samsung Danmark.

Herunder svarer Magnus på de oftest stillede spørgsmål, som du kan tage med dig, når du går på tv-jagt.

Hvordan vælger jeg den rette tv-størrelse?

Mange er forvirrede over, hvilken størrelse de skal vælge. Nogle mener stadig, at skærmen skal kunne dække en knyttet næve i en udstrakt hånd fra det sted, hvor man sidder, men den slags regler gælder ikke længere.

Du bør vælge den skærm, der passer godt til dit rum, og som giver dig den oplevelse, du ønsker. Er du i tvivl mellem to størrelser, anbefales det at prøve den største størrelse først, og så huske på, at du kan skifte størrelse, hvis du ombestemmer dig inden for 14 dage, hos de fleste forhandlere. De fleste vil opdage, at de har truffet det rigtige valg, da et større tv minder mere om en biografoplevelse med øget fordybelse i stuen.

Størrelsen på tv'et afhænger selvfølgelig af den plads, vi har, så det er et godt første skridt at måle den plads, hvor det skal placeres. Tv-størrelser angives i tommer, men for dig som køber, er det som regel vigtigst at vide, hvor bredt selve tv'et er, så det passer ind. Når du måler det område, hvor dit nye tv skal placeres, kan du bruge nedenstående tabel, men husk, at målene kan variere med 1-2 cm.

Dette er den omtrentlige bredde på et tv med følgende dimensioner:

50 tommer ≈ 112 cm bred

55 tommer ≈ 123 cm bred

65 tommer ≈ 145 cm bred

75 tommer ≈ 168 cm bred

85 tommer ≈ 190 cm bred

98 tommer ≈ 220 cm bred

OLED, QLED eller Neo QLED - hvad betyder det, og hvad skal jeg vælge?

QLED (Quantum dot Light Emitting Diode) bruger kvantepunkter til at producere lys med høj lysstyrke og en bred vifte af farver. Neo QLED er en videreudvikling af denne teknologi baseret på mini-LED-belysning, der giver et bedre kontrastforhold og en uovertruffen lysstyrke. I en OLED-model (Organic Light Emitting Diode) fungerer hver pixel i stedet som sin egen lyskilde, hvilket gør det muligt at slukke for hver pixel for at opnå en dyb sort og smuk kontrast.

Så, QLED lægger vægt på lysstyrke og farverigdom, mens OLED fokuserer på kontrast og sorthed. I mange tilfælde er det en smagssag, men der er en tommelfingerregel, jeg plejer at følge:

Hvis du elsker mørke sci-fi-film, og det rum, du vil placere dit tv i, er ret mørkt - så vil du nyde den sodsorte kontrast fra et OLED-tv. Hvis du derimod har et ret lyst rum, vil du have mere gavn af en lysstærk model, der bedst kan konkurrere med lyset i rummet, og så skal du vælge Neo QLED.

Hvor smart et tv har jeg brug for?

I dag er det svært at finde et tv, der ikke er et Smart tv, men de tilgængelige tjenester og apps kan variere meget fra udbyder til udbyder. Så rådet er at liste de tjenester, der er vigtigst for dig, f.eks. dine foretrukne streamingtjenester, og sørge for, at de er tilgængelige på den model, du vælger. 

For at øge chancerne for, at dit smart-tv har apps til dine yndlingsprogrammer, skal du gå efter en model fra en af de veletablerede virksomheder på markedet.

8k, 4k eller Full HD… hvad betyder det?

Det er mål for opløsningen, som fortæller dig, hvor tæt pixels er på skærmen. Individuelle pixels kombineres for at skabe de billeder, du ser, så jo flere pixels, jo højere opløsning. Bogstavet 'K' står simpelthen for kilo (1000), hvilket betyder, at et 4K-tv har en opløsning på omkring 4000 pixels i bredden.

For ti år siden var Full HD topkvaliteten blandt de bedre modeller, men i dag er 4K standarden. Til sammenligning har 4K-tv'er fire gange flere pixels end Full HD-modeller. I dag er 8K den højeste opløsning, du kan få på et tv, hvor billedet er skabt af mere end 33 millioner pixels.

Det er en udbredt misforståelse, at man skal se film i 8K for at få glæde af et 8K-tv, men faktum er, at alt indhold vil se bedre ud på et tv, der understøtter høj opløsning, da de bedste skærme bruger AI-teknologi til at få mest muligt ud af skærmens høje opløsning.

Jo større tv du vælger, jo vigtigere bliver en god opløsning, da det store format vil afsløre eventuelle fejl tydeligere. Men selv på skærme af mindre størrelse vil billedkvaliteten i sidste ende være mere levende og detaljeret takket være de tættere pixels.

Hvor vigtigt er det at tjekke tilslutninger som HDMI-porte? 

Alle, der vil tilslutte en af de nyeste spillekonsoller til deres tv, eller endda en mere kraftfuld spillecomputer, bør se nærmere på, hvilke tilslutninger der er tilgængelige. Mange af de nyere modeller har HDMI 2.1-forbindelser, der kan håndtere mindst 4K@120Hz, hvilket er meget. Nogle modeller kan håndtere så meget som 4K@144Hz, hvilket er endnu bedre for dem, der ønsker at tilslutte deres gamingcomputer.

Emner


Om Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspirerer verden og former fremtiden med transformative idéer og teknologier. Virksomheden er med til at redefinere vores opfattelse af tv-apparater, smartphones, bærbare enheder, tablets, digitale apparater, netværkssystemer og hukommelse, system-LSI-, støberi- og LED-løsninger. De seneste nyheder kan findes i Samsungs nyhedsrum på http://news.samsung.com

Kontakt

RelationsPeople

RelationsPeople

Pressekontakt For billeder og produktudlån