Få vores nyheder på mail

Danskerne glemmer miljøet og pengepungen, når der vaskes tøj

Pressemeddelelse   •   Dec 20, 2013 17:04 CET

Vi danskere tænker ikke over, hvor meget det påvirker miljøet, når vi vasker tøj. Det viser en ny undersøgelse fra analyseinstituttet Cint foretaget på vegne af forbrugerelektronikproducenten Samsung. Men der kan være både miljømæssige og økonomiske fordele ved for eksempel at sænke temperaturen lidt.

Tøj i maskinen, en portion sæbe og 40 grader. Så er den vask sat over. Vi danskere tænker nemlig ikke så meget over, hvor meget energi, vi bruger per vask, når familien har vaskedag. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Cint på vegne af Samsung.

Faktisk er det hele 41 %, der svarer nej til, at miljøet påvirker deres vaskevaner. Og næsten hver tredje dansker (28 %) tænker aldrig over, hvor meget energi en tøjvask kræver.

”Undersøgelsens resultater tyder på, at folk ikke tænker særligt over, hvordan de vasker. Men man kan faktisk spare både penge og tænke miljørigtigt ved at skrue ned for varmegraderne, følge vaskeanvisningerne i tøjet og reducere mængden af sæbe, når man vasker,” fortæller Michael René, hygiejneekspert og lektor på Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet på professionshøjskolen Metropol.

Rent ved lav temperatur

For faktisk er det slet ikke nødvendigt med dampende vamt vand og flere skefulde vaskepulver, hvis vasketøjet bare er almindelig beskidt.

”Pletter på tøjet kan sagtens fjernes i koldt vand, hvis den rette teknik anvendes. Med hjælp af de nye vasketeknologier, som mange nye maskiner er udstyret med – f.eks. Samsungs Eco Bubble – kan brugen af vaskemiddel optimeres og man behøver ikke anvende særligt store mængder af det.” siger Lars Jespersen, der er salgsansvarlig for hvidevarer hos Samsung Danmark.

Og ifølge hygiejneekspert, Michael Rene, er det både maskine og vaskemiddel, der afgør, om vi behøver at vaske ved høj eller lav temperatur: ”Med koldtvandsvaskepulver samt nye teknologier i vaskemaskinerne kan koldt vand helt ned til 20 - 40 grader nemlig sagtens få tøjet helt rent. Det kan spare både energi og penge.”

Vi køber energirigtigt

Men selvom danskerne glemmer at tænke på energi- og vandforbrug i dagligdagen, er de fleste dog gode til at kigge efter energimærkningen, når de køber ny vaskemaskine.

Tallene fra Samsungs og Cints undersøgelse viser nemlig, at ni ud af ti danskere (91 %) synes, at energimærkning er vigtigt, når de køber hvidevarer. Og selvom det er godt, må vi ikke glemme at tænke selv, når vi vasker tøj:

”Selvom mange moderne vaskemaskiner tilbyder intelligent teknologi, så skal man stadig tænke selv, når det gælder vasketemperaturer, program og dosering af vaskemiddel,” siger Lars Jespersen, salgsansvarlig for hvidevarer hos Samsung Danmark.

Undersøgelsen af danskernes vaskevaner er en del af en nordisk undersøgelse foretaget af Cint på vegne af Samsung i oktober 2013. Undersøgelsen er udført blandt 1050 danske respondenter mellem 18 og 80 år.


Samsung Electronics Co Ltd, Korea, er førende globalt inden for forbrugerelektronik og komponenter hertil. Gennem kontinuerlig innovation og nye opfindelser udvikler vi Smart-TV, Smartphones, PC’er, printere, kameraer, køkken- og hvidevarer, medicinaludstyr, halvledere og LED-løsninger. Vi er 270.000 medarbejdere fordelt på 79 lande og har en årlig omsætning på mere end 187,8 mia. dollars. Samsungs mål er at skabe flere muligheder for mennesker over hele verden. Besøg www.samsung.com/dk for mere information.