Få vores nyheder på mail

7 tips til belysning, der mindsker vintertræthed

Pressemeddelelse   •   Jan 24, 2017 09:00 CET

Vinterens mørke betyder, at mange danskere føler sig trætte og energiforladte. Men den rette belysning i hjemmet kan rent faktisk modvirke trætheden. Sammen med lysdesigner Tatiana Bibikova har Samsung udviklet en guide til, hvordan du sikrer de bedste lysforhold i hjemmet i de mørke vintermåneder.

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for Samsung føler hele 46 % af danskerne sig nedtrykte i vintermånederne på grund af mørket. Hvad mange måske ikke ved er, at korrekt indendørs belysning kan afhjælpe trætheden. Især i de mange timer vi bruger foran TV’et om aftenen.

Samsungs undersøgelse viser nemlig, at 34 % af danskerne ser TV mellem tre og fire timer om dagen, og i løbet af de mange timer foran skærmen har mange TV-seere dæmpet eller slukket lys for tydeligere at kunne se billedet på TV-skærmen.

”Mange slukker for lyset, når de ser TV af ren vane, eller fordi de mener, at billedet bliver bedre. Men med moderne skærmteknologi behøver man ikke justere belysningen for at få et bedre billede, fordi skærmen er så kraftfuld,” forklarer Magnus Nilsson, produktspecialist hos Samsung.

Korrekt belysning i rummet, når man eksempelvis ser TV, kan have en indflydelse på vores velbefindende. Det forklarer lysdesigner Tatiana Bibikova, der har arbejdet med flere større lysprojekter:

”Mange kender til at lide lidt af efterårs- og vintertræthed. Men undersøgelser viser faktisk, at ikke kun sollys, men også lys fra lamper kan være med til at holde hjernen frisk og vågen,” forklarer Tatiana Bibikova og fortsætter:

”Der er nok mange som tænker, at belysningen i TV-stuen ikke er vigtig, fordi det oftest er mørkt, når man opholder sig der. Men netop i de mørke måneder giver det mening at se på, hvordan man sikrer en optimal belysning, så det er rart at opholde sig i rummet. For at få en god belysning, der mindsker træthed, er det vigtigt at have forskellige lyskilder og fordele dem i rummet,” fortæller Tatiana.

Tatiana Bibikovas bedste tips til den rigtige indendørsbelysning

  • Belys væggen bag TV’et for at mindske kontrasterne mellem det lyse TV og væggen.
  • Belysningen må ikke blænde, brug derfor ikke lamper, der skinner for lyst eller som er rettede mod sofaen, hvor du ser TV.
  • Lyset skal helst komme fra flere forskellige steder i rummet og gerne i forskellige højder.
  • Brug lys med en varm farvetemperatur der angives i Kelvin. Jo højere værdi, jo koldere lys. De fleste foretrækker omkring 2700 Kelvin. Gå også efter pærer med en RA-værdien på 80 eller højere. RA angiver pærens evne til at gengive farver naturtro og dagslys har en RA-værdi på 100.
  • Udstyr lamperne med en lysdæmper, især på lamper med en gennemsigtig skærm, så du selv kan vælge mængden af lys. Hvis du anvender LED-lyskilder, bør du vælge en lampe, der giver et varmere lys, når den dæmpes ned. Visse ældre LED-lys kun give mindre lys, når lyset dæmpes, ikke et hyggeligere og varmere lys.
  • Arbejd med varieret lys så som blødt lys, retningsbestemt lys mod gulv/tæpper og lys rettet mod vægge og smukke detaljer, der ønskes fremhævet.
  • Brug forskellige retninger af lys fra loftet, bord og gulv. Hold øje med distraherende refleksioner i de blanke detaljer i indretningen eller fra TV'et. Vælg gerne et TV med anti-refleksbehandling. Et almindeligt problem er refleksioner/spejlinger i malerier med glasramme.


Om undersøgelsen
Undersøgelsen blev foretaget af Analyse Danmark på vegne af Samsung blandt 18-70-årige danskere i november 2016. 1078 danskere har deltaget i CAWI-undersøgelsen.

Om Quantum Dot-teknologi

Med Samsungs QLED TV kan du se TV i både lys og mørke, fordi farverne på TV-skærmen gengives 100 procent. Med en ny teknologi gør TV’et det muligt at udtrykke farver i Quantum Dots, hvilket betyder at farverne gengives på en ny og forbedret måde sammenlignet med almindelige TV. Med QLED-teknologien vil du derfor altid opleve stærk farvegengivelse på TV-skærmen uanset niveauet af lys i rummet.

Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerer verden og former fremtiden med transformerende ideer og teknologier, der er med til at redefinere vores opfattelse af TV, smartphones, wearables, tablets, kameraer, digitale enheder, medicinaludstyr, netværkssystemer samt halvleder- og LED-løsninger. For at få de seneste nyheder, besøg Samsung Newsroom på news.samsung.com/